Ofszet könyvgyártás

Előkészítés

CTP Formakészítés

2020-ban a nyomda CTP (Computer to Plate) technológiája teljes megújuláson ment keresztül. A megrendelőinktől kapott nyomdai anyagok előkészítéséhez az Adobe Acrobat Pro, az XMF, valamint a Heidelberg Prinect Cockpit és Prinect Signa nyomdai szoftvereit használjuk. Az új Heidelberg Suprasetter 106 levilágító berendezésünkkel 2.540 dpi felbontásban óránként akár 35 lemez levilágítását tudjuk elvégezni.

Colour Management

A beérkező Composit PDF fájlok feldolgozása az ellenőrzéstől a szerkesztésen át, a proofkészítésen és a lemezlevilágításon keresztül a nyomtatásig a Heidelberg rendszerében történik. Rendszeresen végzünk színkalibrációt annak érdekében, hogy minden esetben a megrendelő által elképzelt és megtervezett színvilág kerüljön a papírra.

Hagyományos formakészítés

Már kevés nyomda foglalkozik hagyományos filmmontírozással. A nálunk több évtizede dolgozó, kiváló szakemberek segítségével az ilyen munkák feldolgozását is el tudjuk végezni.

Nyomtatás

A Gyomai Kner Nyomdában készülő kiadványok magas minőségű ofszet nyomtatással és diszperziós lakkozással készülnek, a legújabb ISO standard szabványoknak megfelelően. 2020-ban egy új, Heidelberg CD-102-es, 4 nyomóműves, diszperziós lakkozó- és szárítóművel felszerelt íves ofszet nyomógéppel bővült gépparkunk.

Gépparkunk

Heidelberg CD-102-4+L

            –    4 nyomóműves íves ofszet nyomógép, diszperziós lakkozóművel +  szárítóművel

            –    maximális ívméret: 720x1020mm

            –    egy oldalon 4 szín + diszperziós lakk

 nyomtatható papír vastagság: 0,03-1,0 mm

Heidelberg SM-102-2

            –    B1-es, 2 nyomóműves íves ofszet nyomógép fordítóval

            –    maximális ívméret: 720x1020mm

            –    egy oldalon 2 szín vagy 1+1 szín

 nyomtatható papír vastagság: 0,03-0,8 mm

Heidelberg SM-74-5

            –    5 nyomóműves íves ofszet nyomógép

            –    maximális ívméret: 530x740mm

            –    egy oldalon 5 szín + szárítómű

 nyomtatható papír vastagság: 0,03-0,6 mm

Kötészet

Ragasztókötés

Kartonált könyvek költségkímélő kötészeti megoldása a különböző ragasztóanyagokkal (hot melt, PUR) történő eljárás. 

Szálfelsütés

Keménytáblás könyveknél a cérnafűzés kiváltására szolgáló kötészeti könyvtest- képzési eljárás, végeredménye megegyezik a cérnázott könyvek minőségével.

Cérnafűzés

A hagyományos cérnafűzéssel készülő könyvek egyaránt készülhetnek egyenes vagy gömbölyített gerinccel is.

Sarokkerekítés

A nyomda egyik speciális kötészeti megoldása a sarokkerekített könyv, amellyel egyedivé és biztonságossá tehető a gyerekkönyv, agenda, határidőnapló! A nyomda táblakészítő gépének egyik különlegessége, hogy képes a keménytáblás könyvek sarkait 10 mm-es rádiusszal lekerekíteni, és így elkészíteni a táblát. Természetesen a könyvtest is kerekítve készül a sarokkerekített könyvtáblához a nyomda üzemében. Nemcsak praktikus, biztonságos megoldás, de különlegessé is teszi a kiadványt.

Keménytáblás könyvek

A tartós és magas minőségű könyvkivitelezés legmegbízhatóbb formája
– mindennapi intenzív igénybevétel mellett is megtartja formáját. Javasolt exkluzív könyvek, albumok előállításához. Mind a belív, mind a táblaborító alapanyaga igen széles vertikumból választható, ezzel is növelve az egyedi kiadványok különlegességét; az elképzeléseknek gyakorlatilag csak a képzelet és a fellelhető alapanyagok szabhatnak határt.

Flexibilis fedelű könyvek

A kötészeti kivitelezés szempontjából a flexibilis fedelű könyvek kompromisszumos, átmeneti megoldást jelentenek azoknak, akik a keménytáblás megoldást túlságosan robusztusnak, a kartonált, avagy ragasztókötött kivitelt pedig túlontúl egyszerűnek gondolják. A fedél előállításhoz szükségtelen a gerinc és a táblalemez is; a fedél alapanyaga nem csak papír lehet, hanem akár műanyag is. A kész könyv könnyebb lesz, mint egy keménytáblás könyv, de tartósabb, mint egy kartonált kivitelű kiadvány.

Kartonált könyvek

A ragasztókötött könyv több előnnyel is jár. Az előállításához szükséges idő sokkal kevesebb, mint egy flexibilis vagy keménytáblás könyv esetén, valamint az előállítás költsége is kedvezőbb. A színes borító gazdagítható speciális fóliázással, formalakkozással vagy akár dombornyomással is.

Füles, kartonált könyvek

A visszahajtható fül több okból is hasznos lehet, mivel egyrészt a könyv kézbe fogva masszívabb benyomást kelt, másrészt a fedélen több hely keletkezik az információk átadására, ráadásul a behajtott fül remekül szolgál könyvjelzőként is.

Szivacsos borító

A lemez és a színes borító között elhelyezett szivacs különleges, puha tapintást kölcsönöz, amelyet főleg határidőnaplók esetében szoktak alkalmazni.

Jelzőszalag

Jó szolgálatot tesz könyvjelzőként és lehetőség van egyedileg nyomtatott jelzőszalag kivitelezésére is, amely például határidőnaplók esetében egy plusz lehetőség a cég brandjének kommunikálására.

Gumipánt

Főleg határidőnaplóknál alkalmazott kiegészítő, így állandóan a táskában hordva sem rongyolódnak el a lapok, mert a gumipántnak köszönhetően nem nyílik ki a könyv.

Egyedi csomagolás

A könyvek védelmét szolgáló csomagolás lehet gyűjtőzsugorozás vagy akár egyenként történő fóliázás is.

Különleges felületkezelések

Dombornyomás

Prégelés

Élmetszés

Metál fóliák

Stancolás

UV formalakk

Scroll to Top