A nyomda története

Az 1882-es nyomdalapítás óta eltelt idő folyamatos kihívások elé állította a nyomdát, amelyek megoldása elősegítette a Gyomai Kner Nyomda töretlen fejlődését. A megtett út is hosszú, de mindig az előttünk álló része a legfontosabb.

A kiegyezés utáni gazdasági fellendülés időszakában egy könyvkötő, „kontár” nyomdászként a gyomai elöljárók bíztatására vállalkozásba fogott. A kiváló minőség, a jó üzleti érzék és a hatékony vezetői-szervezői munka eredményeként Kner Izidor 1882-ben alapított egyszemélyes nyomdai vállalkozása az első világháborút megelőző évekre 150 fős üzemmé fejlődött.

A cég gazdasági alapját a közigazgatási nyomtatványok készítése és forgalmazása adta, melyhez később a megrendelők teljesebb körű kiszolgálása érdekében irodaszer kereskedés társult. A nyomdaalapító a 20.század első éveiben meghirdetett művészi báli meghívó pályázatai révén több száz zsűrizett alkotást mutatott be a Röpke Lapok című kiadványokban, melyeket a társadalmi élet szinte valamennyi eseményénél, rendezvényénél (bál, hangverseny, zászlószentelés stb.) lehetett használni.

A Kner nevet a könyv tette igazán ismertté, bár könyvkiadással már az első évektől kezdve foglalkozott Kner Izidor, ám ennek minősége és mennyisége elsőszülött fiának, Kner Imrének munkába állása után változott meg. Imre rövid lipcsei tanulmány után 17 évesen lett a nyomda műszaki vezetője, aki a kor gyakorlatával szakítva megalkotta a barokk tipográfiát, melyhez Kozma Lajos készítette el a könyvdíszeket, iniciálékat, körzeteket és nyomdajegyeket. E korszak legszebb kiadványai a Három Cseppke Könyvek, Kner Klasszikusok, Monumenta Literarum kötetei. A régmúlt hagyományait és minőségét a mai Gyomai Kner Nyomda is követi, immár a legnagyobb hazai társaság, az ANY Biztonsági Nyomda Csoport tagjaként.

Ajánlatkérés

Referenciák