? Gyomai Kner Nyomda Zrt.
Gyomai Kner Nyomda

 

A Kner Nyomdaipari Gyűjtemény

A Kner Nyomdaipari Gyűjteménynek Kner Imre egykori lakóháza ad otthont.A népies barokk stílusú házat Kozma Lajos tervezte, 1925-ben épült. 1970 óta működik benne az ország egyetlen nyomdaipari gyűjteménye.
A muzeum állandó kiállítása bemutatja a Kner család tagjainak munkásságát és a Gyomai Kner Nyomda történetét az 1882-es alapítástól napjainkig. Láthatók a nyomdában készült könyvek, művészi báli meghívók, naptárak, levelezőlapok, plakátok, részvények, közigazgatási és különféle merkantil nyomtatványok, a korabeli fotók és történeti dokumentumok.
A kiállítást működő könyvkötészeti-és nyomdagépek teszik szemléletessé.

A nyomda gazdasági alapját a közigazgatási nyomtatványok készítése és forgalmazása jelentette, melyhez később a megrendelők teljesebb körű kiszolgálása érdekében irodaszer kereskedés társult. A nyomdaalapító a 20.század első éveiben meghirdetett művészi báli meghívó pályázatai révén több száz zsűrizett alkotást mutatott be a Röpke Lapok című kiadványokban, melyeket a társadalmi élet szinte valamennyi eseményénél, rendezvényénél (bál, hangverseny, zászlószentelés stb) lehetett használni.

A Kner nevet a könyv tette igazán ismertté. Könyvkiadással már az első évektől kezdve foglalkozott Kner Izidor, ám ennek minősége és mennyisége elsőszülött fiának, Kner Imrének munkába állása után változott meg. Rövid lipcsei tanulmány után 17 évesen lett a nyomda műszaki vezetője, aki a kor gyakorlatával szakítva megalkotta a barokk tipográfiát , melyhez Kozma Lajos készítette el a könyvdíszeket, iniciálékat, körzeteket és nyomdajegyeket.E korszak legszebb kiadványai a Három Cseppke Könyvek, Kner Klasszikusok, Monumenta Literarum kötetei. A Bodoni betű alkalmazásával a klasszicista stílus jellemezte az 1930-as években készült Kner könyveket.

A két világháború közötti időszakban a magyar művészi könyvkiadást a Kner név fémjelezte itthon és külföldön egyaránt: a kiadványok külleméről a legnagyobb elismeréssel szóltak a nyomdász-tipográfus szakma hazai és külföldi szaktekintélyei. A nyomdát 1949-ben államosították, majd 1963-ban hozzácsatolták a békéscsabai volt Tevan Nyomdához. Az egyesített vállalat 1964-ben felvette a Kner Nyomda nevet, és békéscsabai székhellyel az előd nyomdák hagyományait felvállaló, több telephelyen dolgozó nagyüzemmé vált és működött közel 30 éven át.

1928-ban készült a Kozma Lajos által tervezett bútoregyüttes, mely Szegő Zsigmond Rómer Flóris utcai lakásában a lányszoba berendezése volt.

Kérjük adója 1%-ával támogassa a KNER MÚZEUM ÉS KÖNYV ALAPÍTVÁNYT : 19062619-1-04

Kner Nyomdaipari Gyűjtemény

5500 Gyomaendrőd, Kossuth Lajos utca 16.sz. 
Telefon: (66) 887-424, (66) 581-640
Fax: (66) 887-445 
E-mail: knergyujtemeny@gyomaikner.hu

Nyitva tartás:
A Gyűjtemény április 1-től október31-ig csütörtöktől vasárnapig 10-16 óráig nyitva tart.
Belépő:
Kedvezményes: 400,-Ft
Felnőtt : 800,-Ft

Támogató: Gyomaendrőd Város Önkormányzata